در این مقاله به بحث درباره تفاوت سایت داینامیک و استاتیک می پردازیم. ابتدا توضیحات مختصری درباره ماهیت سایت های استاتیک و داینامیک ارائه می دهیم. در ادامه به بررسی مزایای هر کدام از این دو نوع سایت و همچنین برشمردن معایب آنها نیز خواهیم پرداخت.
تفاوت سایت داینامیک و استاتیک
در هنگام طراحی یک سایت با سایت ساز یا دیگر ابزار دانستن اینکه چه نوع سایتی می تواند برای شما بهترین کارکرد را داشته باشد از اهمیت فراوانی برخوردار است. به طور کلی می توان وب سایت ها را به دو نوع داینامیک و استاتیک تقسیم نمود. همچنین لازم به ذکر است که بعضی از وب سایت ها ترکیبی از این دو نوع می باشند.
تفاوت سایت داینامیک و استاتیک در نوع ارائه و نمایش محتوای آنهاست. سایت های استاتیک از محتوای ثابت برخوردار می باشند. به این معنی که تمام کاربران سایت شکل کاملا یکسانی از محتوا را در آن مشاهده می کنند. در مقابل، سایت های داینامیک به سایت هایی گفته می شود که شکل نمایش محتوای آنها برای هر کاربر منحصر بفرد متفاوت می باشد.
در این مقاله به شرح تفاوت سایت داینامیک و استاتیک خواهیم پرداخت. همچنین به توضیح فاکتورهای مهمی که می تواند در انتخاب شما از بین این دو نوع سایت موثر باشد و مزایا و معایب هر کدام از آنها نیز می پردازیم.
سایت استاتیک چیست؟
در ساخت سایت استاتیک از سه زبان توسعه وب HTML، CSS و جاوا اسکریپت استفاده می شود. هر صفحه از یک سایت استاتیک را می توان به عنوان یک فایل HTML در نظر گرفت. این فایل به شکل مستقیم و همانگونه که در سرور وجود دارد به صفحه وب منتقل می گردد. این صفحه به شکلی ثابت در وب سایت شما باقی خواهد ماند تا زمانی که فایل HTML توسط سرور ویرایش و تغییر داده شود.
تغییرات یک سایت استاتیک صرفا به شکل دستی قابل انجام می باشد. این تغییرات تنها می تواند از طریق تغییر صفحه به صفحه سایت و تبدیل یک فایل HTML به فایلی دیگر انجام شود. برای مثال تغییر و ویرایش صفحه اصلی یک سایت فقط در همان صفحه بروز می یابد و اثری بر دیگر صفحات سایت نخواهد داشت. این امر حتی در خصوص محتواهایی که در تمام صفحات سایت به شکلی یکسان حضور دارند نیز صادق می باشد. به طور مثال اگر فوتر سایت را در صفحه اصلی ویرایش نمایید تغییری در فوتر سایر صفحات صورت نمی گیرد.
یکی از مهمترین وجه مشخصه های سایت های استاتیک این است که هر کاربر دقیقا همان محتوایی را در تمام صفحات سایت مشاهده می کند که دیگر کاربران مشاهده می کنند. به همین دلیل سایت های استاتیک معمولا مناسب برای وب سایت هایی با تعداد صفحات اندک هستند که مطالب آنها نیز به طور مرتب آپدیت و ویرایش نمی شود.
وب سایت های شخصی، وب سایت های غیر انتفاعی و همینطور سایت هایی که به ارائه صرف اطلاعات می پردازند رایج ترین نمونه ها برای سایت های استاتیک می باشند.
مزیت های سایت های استاتیک
از جمله مزایای سایت های استاتیک می توان به این موارد اشاره نمود:
سرعت بالای لود شدن صفحات: در طراحی سایت های استاتیک اولویت اصلی سرعت بالای لود شدن صفحات آن می باشد. به این دلیل که محتوای این نوع از سایت ها از پیش نوشته شده است و صرفا از سرور به سایت منتقل می گردد، احتمال اینکه محتوا به شکلی مخدوش یا با تاخیر برای کاربران لود شود بسیار پایین می باشد. به عنوان مثال در اینگونه سایت ها معمولا خبری از عکس های لود نشده نیست و تمامی محتوای سایت به شکل کامل و به سرعت در اختیار کاربر قرار می گیرد.
به طور کلی سایت های استاتیک به توان سرور کمتری احتیاج دارند. از آنجایی که این سایت ها نیازی به دیتابیس یا سرور کلاینت ندارند لذا سرعت لود شدن آنها بسیار بالا می باشد. سرعت لود شدن صفحات سایت یکی از فاکتورهای کلیدی در رتبه بندی توسط موتور جستجوی گوگل است. در نتیجه می توان گفت سایت های استاتیک از موقعیت بهتری در خصوص مباحث مربوط به سئو برخوردار هستند و از شانس بالاتری برای قرار گرفتن در صفحه اول گوگل برخوردار می باشند..
ساخت سریع: سایت های استاتیک را می توان در زمان کوتاه تری راه اندازی نمود. از آنجا که این نوع از سایت ها از پیچیدگی های اجرایی کمتری برخوردار هستند و نیازی هم به متصل شدن به دیتابیس ندارند لذا در زمان بسیار کوتاه تری آماده عرضه می شوند.
ظرفیت بالا بردن امنیت: به لحاظ تئوری هک نمودن سایت های استاتیک به مراتب سخت تر از سایت های داینامیک می باشد. دلیل این امر آن است که این سایت ها نقاط قابل نفوذ کمتری دارند.
سایت های استاتیک از توسعه دهنده های جانبی استفاده نمی کنند و به پلاگین ها و دیتابیس ها نیز متصل نمی شوند. این موارد رایج ترین نمونه های نقاط قابل نفوذ در سایت ها محسوب می شوند.
گرچه سایت های داینامیک نیز غیر ایمن نیستند اما باید گفت که یکی از موارد تفاوت سایت داینامیک و استاتیک این است که سایت های استاتیک به طور بالقوه ریسک کمتری برای مواجه شدن با حمله های سایبری دارند و از باگ های امنیتی کمتری برخوردار می باشند.
اگرچه این مساله کاملا وابسته به این است که سایت چطور طراحی شده است.
معایب سایت های استاتیک
از جمله مهمترین معایب سایت استاتیک می توان به این موارد اشاره نمود:
مقیاس پذیری محدود: مهمترین مشکل سایت استاتیک این است که برای حجم بزرگ محتوا مناسب نمی باشد. گرچه می توان صدها صفحه در سایت های استاتیک طراحی نمود، اما سرعت پایین این پروسه معضلی جدی در این خصوص می باشد. چرا که هر صفحه منحصر بفرد در سایت های استاتیک می بایست به شکل جدا ساخته شود.
مدیریت کمتر کارآمد: گرچه یک سایت استاتیک در مدت زمان کوتاه تری ساخته می شود اما زمان بیشتری را می بایست برای مدیریت آن اختصاص داد. ویرایش سایت های استاتیک لازم است که صفحه به صفحه انجام گردد. این مشکل در خصوص وب سایت هایی با حجم عظیم محتوا و یا وب سایت هایی که نیاز به ویرایش و به روز رسانی مداوم محتوا دارند می تواند چالش های جدی برای مدیران سایت ایجاد کند.
سایت داینامیک چیست؟
به طور خلاصه باید گفت که سایت داینامیک سایتی است که محتوای صفحات آن بر اساس رفتار مشاهده شده توسط یک کاربر تغییر می یابد.
در یک سایت داینامیک تمامی اطلاعات و محتوا توسط یک دیتابیس یا سیستم مدیریت محتوا سازماندهی می شوند. در واقع اطلاعات و شیوه تنظیم این دیتابیس ها چگونگی نمایش محتوا در سایت را تعیین می کنند.
سایت داینامیک به شما امکان می دهد محتوا را برای هر کاربر بهینه سازی و شخصی سازی کنید. همچنین در این نوع سایت ها می توانید تغییرات را در مدت زمان کوتاهی برای تمامی صفحات سایت اعمال نمایید. چرا که تغییر ایجاد شده در یک صفحه به طور خودکار در تمامی صفحات دیگر نیز اعمال می شود.
به عنوان مثال در یک سایت داینامیک می توانید تصمیم بگیرید که کدام محتوا برای کاربران کدام ناحیه جغرافیایی نمایش داده شود. همچنین می توانید محتوا را برای هر کاربر بر اساس فعالیت های گذشته او در سایت شخصی سازی کنید. در واقع در این نوع سایت ها هر کاربر منحصر بفرد محتوای منحصر بفردی را مشاهده می کند.
مقاله مرتبط:“ترندهای طراحی سایت در سال 2022“
مزیت های سایت های داینامیک
از جمله مهمترین مزایای یک سایت داینامیک می توان به این موارد اشاره کرد:
آپدیت آسان: یکی از مهمترین موارد در تفاوت سایت داینامیک و استاتیک امکان آپدیت و ویرایش آسان در سایت های داینامیک است. قطعا در هر کسب و کاری نیاز به ویرایش مداوم اطلاعات وجود دارد. سایت های داینامیک بهینه ترین کارکردها را در این خصوص ارائه می دهند. به خصوص در مورد سایت هایی که میزان محتوا و تعداد صفحات زیادی دارند این مزیت سایت های داینامیک بسیار با اهمیت می باشد. همچنین امکان گسترش و توسعه وب سایت در این نوع از سایت ها بسیار بهینه تر و کارآمدتر است.
تجربه کاربری بهتر: تفاوت سایت داینامیک و استاتیک در این است که سایت های داینامیک محتوا را بر اساس نیازهای کاربر عرضه می کنند. این مورد می تواند منجر به برقراری ارتباطی پایدارتر و نزدیک تر با مخاطبان شود.
معایب سایت های داینامیک
از جمله مهمترین معایب سایت داینامیک می توان به این موارد اشاره کرد:
فرآیند دشوارتر ساخت: این تفاوت سایت داینامیک و استاتیک می تواند ضربه مهمی به محبوبیت سایت های داینامیک وارد سازد. این سایت ها به گام های بیشتری جهت سازماندهی نیاز دارند و می بایست به دیتابیس ها نیز متصل گردند. این موارد موجب زمانبرتر شدن فرآیند ساخت این سایت ها و همچنین هزینه بیشتر آن می شود.
مشکلات اجرایی: یکی دیگر از موارد تفاوت سایت داینامیک و استاتیک این است که سایت های داینامیک دستورالعمل های بیشتری جهت پردازش دارند. فرآیند اجرایی این نوع از سایت ها پیچیده تر است و به زمان بیشتری نیز نیاز دارد. این مساله می تواند منجر به بروز نارسایی های در عملیات سایت و ارائه محتوای آن گردد.
در پایان باید گفت که هیچکدام از این دو نوع سایت لزوما بر دیگری ارجحیت ندارند. در واقع شما با توجه به نیازهای خاص خود و در نظر گرفتن تفاوت سایت داینامیک و استاتیک می بایست نوعی از سایت را برای خود انتخاب کنید که به بهترین وجه پاسخگوی نیازها و توقعات خاص شما می باشد.