در بحث فروش آنلاین شاید تفاوت بین کسب و کار الکترونیکی و تجارت الکترونیک بی اهمیت بنظر برسد. اما دانستن تفاوت ها می تواند تاثیر زیادی بر نحوه طراحی مدل کسب و کار شما بگذارد. در این مقاله به بررسی تفاوت کسب و کار الکترونیک و تجارت الکترونیک می پردازیم.
مفهوم کسب و کار الکترونیک و تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک به انجام فعالیت های تجاری آنلاین و معاملات از طریق اینترنت اطلاق می شود. فعالیت هایی مثل خرید و فروش محصول، انجام معاملات پولی و.. که از طریق اینترنت است. وب سایت ها و برنامه های کاربردی برای تجارت الکترونیک مورد نیاز است. در تجارت الکترونیک بین طرفین پول ردوبدل می شود و عموما با مشتری نهایی مواجه هستیم.
به طور کلی فعالیت های تجارت الکترونیک عبارتند از خرید و فروش آنلاین محصول، بلیط آنلاین، پرداخت آنلاین، پرداخت مالیات های مختلف، نرم افزار حسابداری آنلاین، پشتیبانی آنلاین مشتری و از این دست هستند. نمونه هایی از تجارت الکترونیک مانند آمازون، دیجی کالا، فروشنده کالاهای دیجیتال مانند کتابهای الکترونیکی، خدمات آنلاین و … است.
کسب و کار الکترونیک و تجارت الکترونیک چه تفاوتی دارند؟
در بحث تفاوت کسب و کار الکترونیک و تجارت الکترونیک جالب است بدانید تجارت الکترونیک یکی از بخش های بالقوه یک کسب و کار الکترونیک است. کسب و کار الکترونیکی هر کسب و کاری است که فناوری های آنلاین را در مدل کسب و کار ادغام می کند. این می تواند چیزی به سادگی یک فروشگاه فیزیکی باشد که از بازاریابی رسانه های اجتماعی برای جذب مشتریان بیشتر استفاده می کند.
بنابراین کسب و کار الکترونیک مفهومی گسترده تر از تجارت الکترونیک است، در کسب و کار الکترونیک بین بیزنس های بزرگ تولیدکنندگان، سازندگان و عرضه کنندگان ارتباط زنجیره ای ایجاد می شود. کسب و کار الکترونیک منحصراً به صورت آنلاین انجام نمی شود، بلکه از قدرت اینترنت برای بهبود کسب و کاری که آفلاین نیز اداره می شود، استفاده می کند. و می تواند تنها روی یک محصول یا خدمت متمرکز باشد.
مقاله مرتبط:“کسب و کار اینترنتی چیست؟ +50 کسب و کار اینترنتی”
انواع مدل های تجارت الکترونیک
اکنون که تفاوت کسب و کار الکترونیک و تجارت الکترونیک را بیان کردیم به بررسی انواع مدل های تجارت الکترونیک می پردازیم. تجارت الکترونیک در شکل های ارتباطی مختلفی می تواند عرضه شود. این ارتباط می تواند از نوع بیزنس با بیزنس (BUSINESS TO BUSINESS = B2B) باشد, که در این مدل، یک تجارت الکترونیک کالاها یا خدمات خود را به تجارت دیگر ی می فروشد. به عنوان مثال یک تجارت آنلاین که خدمات تولید ویدیو را به سایر مشاغل می فروشد تا در کمپین های بازاریابی خود استفاده کنند.
نوع دیگر ارتباط بیزنس با مشتری یا مصرف کننده است، که(BUSINESS TO CONSUMER = B2C) نام دارد. یعنی یک تجارت الکترونیک به صورت مستقیم کالاها و خدمات خود را به مشتری می فروشد. مانند سفارش دادن لباس از یک فروشگاه اینترنتی.
نمونه دیگر این ارتباط می تواند از نوع مشتری با مشتری Consumer to Consumer (C2C) باشد. در این مدل از تجارت الکترونیک، یک مصرف کننده به صورت جداگانه کالاها یا خدمات خود را به مصرف کنندگان دیگر می فروشد. مثلا فروش کالاهای قدیمی در یک پلتفرم آنلاین، از این نوع است.
مدل دیگر Consumer to Business (C2B) است، که در این نوع تجارت الکترونیک یک مصرف کننده به صورت فردی کالاها یا خدمات خود را به یک تجارت می فروشد به عنوان مثال یک اینفلوئنسر آنلاین که در ازای پرداخت هزینه ای یک کسب و کار را به مخاطبان خود معرفی می کند.
همه اینها به اینکه طرفین معامله اشخاص یا ارگان های مختلف باشند، بستگی دارد.
کلام آخر
برای انتخاب نحوه استفاده از قدرت فناوری آنلاین در تجارت خود نیاز به درک تفاوت کسب و کار الکترونیک و تجارت الکترونیک دارید. همانطور که گفتیم مفهوم تجارت الکترونیک کمی محدودتر از کسب و کار الکترونیک است. در تجارت الکترونیک حتما باید پول تبادل شود اما در کسب و کار الکترونیک ممکن است خدمتی ارائه شود که این خدمت از طریق فضای اینترنت انجام می گردد. در واقع تجارت الکترونیک زیر مجموعه کسب و کار الکترونیکی در سازمانها است.